Van Gaal en Onderwijs

Wat kan een schoolleider van Van Gaal leren? Heel veel. Tenminste als jij je even over het beeld dat de meeste mensen van Van Gaal hebben heen zet.

Onlangs kwam ik dit filmpje van Louis van Gaal tegen. In dit filmpje spreekt hij ondernemers toe. Het filmpjes is de moeite waard om even te bekijken.

Het tijdstip waarop Van Gaal deze toespraak uit het filmpje houdt, maakt deze speech extra bijzonder:tussen de laatste kwalificatiewedstrijd en het WK. Wij weten nu dat Van Gaal alle recht heeft om zo’n speech te houden en gelijk heeft, maar dat wisten we toen nog niet. 3e worden op een WK voetbal. Je omringen met de top 4 met Duitsland, Brazilië en Argentinië met een elftal dat sterk is door een collectief en elke speler op zijn kwaliteiten inzetten, is een enorme topprestatie. Ik bewonder Van Gaal omdat hij gelooft in een idee. Hij voert zijn idee met moed uit ondanks dat iedereen een mening over hem heeft. Alles wat hij tegenkomt stemt hij af op dat idee, ook als hij zelf verguisd wordt.

Zijn principes:

  • Zorg dat je een duidelijke visie hebt op “het spelletje” en zorg dat iedereen die visie kent. Hoe duidelijk is jouw onderwijsvisie, is deze visie onderscheidend genoeg en herkenbaar? Maakt deze visie het verschil tussen goed en uitstekend onderwjis? Kent iedereen de visie? Straal je dit uit in de school, weten ouders voor welke visie ze kiezen als ze hun kind aanmelden? Kennen de leerlingen de visie van je school of is dat iets voor volwassenen?
  • Als iedereen deze visie kent, kan iedereen initiatief nemen binnen de visie. Dan kun je experts aan het woord laten en ruimte geven. Durf je ouders en leerkrachten verantwoordelijkheden te geven en krijgen ze dan ook de bevoegdheden die hierbij horen? Hoe stel jij je op richting je MR en erken je hun toetsende rol?
  • Bekwaam jezelf: Stel individuele doelen, train, zet je in en evalueer. Meet je de bekwaamheidsontwikkeling van collega’s vanuit verschillende perspectieven? En leg je dat vast zodat je kunt evalueren? Voelen de collega’s zelf de noodzaak van het doelen stellen, trainen en het evalueren? In hoeverre is jouw nascholingsplan afgestemd op de visie?

Hoe zou het onderwijs eruit zien als schoolleiders zo geloven in een idee en op dezelfde wijze als Van Gaal experts ruimte geven? Hoe zou het onderwijs eruit zien als we initiatief zouden stimuleren en vastberaden en gefocust werken aan de ontwikkeling van leerlingen? 1 ding is zeker: je hebt minder last van een overheid, klagende ouders en bestuurders. Ze zijn er wel, maar je focust op waar het om gaat. Je hebt zelf de regie over je onderwijs!

Wij gaan voor goed onderwijs en geloven in de eigenwijsheid van de schoolleider en de leerkracht. We geloven ook in visiegedreven onderwijs en het serieus nemen van vakmanschap en bekwaamheidsontwikkeling. Wil je meer weten of een vrijblijvend kennismakingsgesprek plannen, neem dan nu contact op met ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *