De juf van de meesters en juffen

Gisteren heb ik met mijn collega van Onderwijs in Balans aan een club schoolleiders en locatieleiders een incompanytraining IPB gegeven. In de prachtige trainingsruimte hingen visie-uitspraken als ” Altijd kijken waarom het wel kan” en “Elk kind is anders” en “Alles halen uit talent”.

Inspirerende uitspraken waar ik helemaal achter kan staan en mijn hart sneller van gaat kloppen.

We hebben deze schoolleiders geleerd dat het meten van cognitieve capaciteiten een hoge voorspellende waarde heeft bij het inschatten van gedrag. We hebben ze geleerd welke persoonskenmerken van invloed zijn op welke competenties. Maar ook welke vragen je dus kunt stellen in deze competentiegerichte gesprekken en met welke grondhouding je dat doet.

Ik weet zeker dat alle kandidaten gemotiveerd zijn om de ontwikkelgesprekken en functioneringsgesprekken te gaan voeren. Ik weet ook zeker dat ze het veel minder zien als actie op een waslijst van actiepunten. Waarom? Omdat ze geloven in hun eigen visie en in die mooie uitspraken.

We hebben ze laten zien dat de mooie visie-uitspraken alleen werkelijk visie ten uitvoer wordt als ze deze uitspraken ook bij hun eigen klas ter harte nemen. De schoolleider als de juf van de meesters en juffen.

Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat als deze schoolleiders terug gaan naar hun school en leerkrachten laten ervaren wat ze eigenlijk met leerlingen moeten doen, het onderwijs steeds dichter naar de visie-uitspraken verschuift.

Ons geheim? Wij combineren kennis uit het onderwijsveld, psychologie en de visie van een stichting of vereniging. Wat overblijft is realiteitszin, passie voor wat je echt wilt en enthousiasme. Wat er geboren wordt is gepassioneerde visiegedreven motivatie.

Nieuwsgierig? Nodig ons dan uit voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Dat kan via onze eigen site of via de site van Onderwijs in Balans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *